Tulevan ohjelmakauden Leader-strategia jätetty maa- ja metsätalousministeriöön

23.6.2022

Etpähä ry:n ja Päijänne-Leader ry:n yhdessä valmistelema tulevan EU-ohjelmakauden Leader-strategia Hyvän Elämän Päijät-Häme on jätetty maa- ja metsätalousministeriöön 22.6.2022. Hyvän Elämän Päijät-Häme on uuden, alueeltaan laajemman Päijänne-Leader ry:n ensimmäinen paikallinen kehittämisstrategia. Uusi Leader-ryhmä syntyy EU ohjelmakauden 2023-2027 alussa, kun kaksi päijäthämäläistä Leader ryhmää Etpähä ry ja Päijänne-Leader ry yhdistyvät. Yhdistymisen jälkeen Päijänne-Leader ry:n toiminta kattaa Iittiä lukuun ottamatta koko Päijät-Hämeen maakunnan sekä Pertunmaan.

Strategian toteutukseen haettiin noin 9 miljoonan euron rahoitus.  Rahoitus koostuu Euroopan Maaseuturahaston rahoituksesta (80%) ja alueen kuntien rahoituksesta (20%).  Julkisen rahoituksen lisäksi strategian toteutukseen  on tarkoitus käyttää noin 4,1 miljoonaa euroa yksityistä rahaa. Yksityinen raha koostuu  rahoitettavien hankkeiden ja yritystukitoimenpiteiden yksityisestä rahoituksesta.  Alueen Leader-toimintaan myönnettävän kehittämisrahoituksen kokonaismäärä varmistunee vuoden 2022 lopussa tai vuoden 2023 alussa.

Leader-toiminnan lisäksi Päijänne-Leader edistää paikallislähtöistä kehittämistä toimimalla maakunnallisena kylien yhteenliittymänä, sekä Euroopan meri, kalatalous ja vesiviljelyrahaston kautta rahoitetun Sisä-Suomen Kalaleaderin hallinnoijana.

Lisätietoja strategiasta, strategian valmisteluprosessista ja toimintaryhmien yhdistymisestä antavat Päijänne-Leader ry:n toiminnanjohtaja Anu Taipale ja Etpähä ry:n toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Jauhiainen

 

Etpähä Ry

Mariankatu 8 A 3. krs
(Pro Agrian toimiston yhteydessä)
15110 Lahti

Telefax: 020 747 3091
etpaha (at) phnet.fi