Leader Häme EMO ry Espoo, Hausjärvi, Hyvinkää, Loppi, Nurmijärvi, Riihimäki, Tuusula ja Vantaa Etpähä ry Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä, Nastola ja Orimattila Linnaseutu ry Hattula, Janakkala ja Hämeenlinna Lounaplussa ry Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela ja Ypäjä Päijänne-Leader ry Asikkala, Hartola, Heinola, Padasjoki, Pertunmaa ja Sysmä

Eteläisen Päijät-Hämeen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020

Eteläisen Päijät-Hämeen maaseudun kehittämisyhdistys Etpähä ry jatkaa alueensa kehittämistä myös Euroopan unionin ohjelmakaudella 2014-2020. Vuosien 2014-2020 varten yhdistys on laatinut yhdessä toiminta-alueensa kuntien ja maaseututoimijoiden kanssa uuden Eteläisen Päijät-Hämeen maaseudun kehittämisohjelman vuosille 2014-2020.

Eteläisen Päijät-Hämeen maaseudun kehittämisohjelma vuosille 2014-2020 jakautuu kolmeen toimintalinjaan:
1. Asuminen ja ympäristö (40 %)
2. Yhteisöllisyys ja sosiaaliset innovaatiot (30 %)
3. Elinkeinotoiminnan kehittäminen (30%)

Hyvän Elämän Päijät-Häme 2023-2027

Hyvän Elämän Päijät-Häme Strategia on laadittu Etpähä ry:n ja Päijänne-Leader ry:n toiminta-alueille.  Strategian toteuttamiseen on haettu rahoitusta maa- ja metsätalousministeriötä kesäkuussa 2022.  Strategian toteuttamisesta vastaa Päijänne-Leader ry, johon Etpähä ry yhdistyy vuoden 2023 aikana.

Strategian tavoitteet saavutetaan vahvistamalla alueen pito- ja vetovoimaa, sekä kehittämällä ja tuomalla esiin alueen lumovoimaa. Strategian poikkileikkaavana teemana sosiaalinen, ympäristöllinen, kulttuurinen ja taloudellinen kestävyys.

Sisä-Suomen Kalaleader – Kestävää kasvua kalasta 2021-2027

Etpähä ry on kuulunut vuodesta 2016 lähtien Sisä-Suomen kalatalouden toimintaryhmään, jonka tehtävänä on vastata elinkeinokalatalouden kehittämisestä omalla toiminta-alueellaan.  Alkavalla EU-ohjelmakaudella kalatalouden toimintaryhmän toimintaa jatkaa Sisä-Suomen Kalaleader, jonka hallinnoinnista vastaa Päijänne-Leader ry.  Sisä-Suomen Kalaleader kattaa Keski-Suomen ja Päijät-Hämeen maakunnat,  sekä Kouvolan, Pertunmaan ja Kuhmoisten kunnat.  Strategian laadinnasta ovat vastanneet toiminta-alueella toimivat Leader -ryhmät: Etpähä ry, Jyväsriihi ry, Maaseutukehitys ry, Pohjois-Kymen kasvu ry, Päijänne-Leader ry, Vesuri-ryhmä ry ja Viisari ry yhdessä alueen elinkeinokalatalouden harjoittajien, vesialueiden omistajien sekä alueen oppilaitosten ja muiden kehittäjäyhteisöjen kanssa.

Kestävää kasvua kalasta 2021-2027 jakautuu neljään toiminta-linjaan,  jotka ovat:

  1. Innovaatiot ja alan kehittymisen varmistaminen
  2. Ilmasto- ja ympäristötoimet, muutokseen varautuminen ja resilienssi
  3. Raaka-aineen saannin ja tuotannon arvon lisääminen
  4. Monirahastoisuus ja asiantuntijatahojen yhteistyö

Strategian toteuttaminen rahoitetaan Euroopan meri, kala ja vesiviljelyrahaston, sekä toimintaan osallistuvien Leader-ryhmien kautta tulevan kuntarahoituksen turvin. Kestävää kasvua kalasta 2021-2027 valittiin Suomen parhaaksi elinkeinokalatalouden paikalliseksi kehittämisstrategiaksi toukokuussa 2022. Strategian toteuttamiseen on varattu 1,1 miljoonan julkinen rahoitus, joka koostuu Euroopan unioni rahoituksen lisäksi kansallisesta rahoituksesta (valtio ja kunnat).

Hyrrä Sekä ELY-keskuksen että Leader-ryhmien rahoitusta haetaan sähköisesti HYRRÄ - verkkopalvelun kautta. Tutustu Hyrrään täällä. HYRRÄ-järjestelmän käyttöä varten yrityksellä ja yhdistyksellä on oltava Katso-tunniste. Lue lisää Katso-palvelusta

Etpähä Ry

Mariankatu 8 A 3. krs
(Pro Agrian toimiston yhteydessä)
15110 Lahti

Telefax: 020 747 3091
etpaha (at) phnet.fi